GlobRock

Finansinės nepriklausomybės link

Lovecraft

NT namų darbai: Investicijos į Ispaniją ir blogo gaivinimas

Sveiki,

labai senai rašiau ir pažadu, kad greitu metu parašysiu dar vieną postą, kaip sekėsi su finansais 2021 metais. Bet šiandien apie investavimą į Europos pietus - Ispaniją.

Kodėl man krypsta mintys investuoti į Ispaniją:

  • Nes kažkada gyvenau Ispanijoje ir yra svajonė turėti ten NT ir sugrįžti
  • Pietūs: Norisi žiemą praleisti kur šilčiau, nes tai leistų mano darbas nuotoliniu būdu.
  • Antras nekilnojamas turtas, čia pasigirti sau, o gal ir kitiems

Taigi kaip matome daug kas remiasi į emocijas. Aplamai, jeigu mes renkames būstą sau tai visados gros emocijos, nebent esi sociopatas ar kažkos pan. bejausimis :D
Tai vat, reikia pasidaryti namų darbus ar apsimoka kišti pinigus į NT ar ne. Kas be ko visu pirma turi būti aiškus tikslas. Pas mane jis: Turėti antrajį NT pietuose, kad būtų galima patogiai jame leisti laiką su šeima žiemą ir kad toks pirkinys nebūtų nuostolingas.

Bet apie bendrus principus kaip rinktis NT pakalbėsiu kitame poste, dabar apie pačią Ispanijos rinką.

Ispanija

  • 4 didžiausia žmonių sk ES
  • 5 didžiausia ekonomika Europoje
  • 15% BVP sudarė turizmas (2019m)
  • minimum 35% turistų rinkosi privatų apgyvendinimą (pvz airbnb, booking'as)

Turizmas Ispanijoje stabiliai augo per 30 metų, išskyrus finansų ir covid19 krizes. Priešpat 2008m Ispanijoje NT buvo statoma labai daug ir tik dabar dauguma šių laisvų plotų baiginėjima išpirkti. Jeigu pasieškotume žemėlapių Ispanijoje buvo gana daug miestų vaiduoklių, panašiai kaip Kinijoje, na dabar jų mažiau bet egzistuoja. Aišku labiausiai atsistatė tos vietos, kur yra labiausiai aplankomos turistų. Tačiau bendrai paėmus, Ispanijoje dar NT kainos nėra atsistačiusios į prieškrizinį lygį, kaip pas mus Lietuvoje. Taigi NT kainos gali būti visai patrauklios mums, o kas įdomiausia ten nuoma yra gana brangi. Todėl iš nuomos uždirbti yra didesnė procentinė graža. Barcelonoje būtų kainos startuoja nuo 3 000 - 4 000€/m2, panašiai kaip Vilniuje už naują statybą. O nuoma yra brangesnė. Be to Palangoje arčiau jūros rasime ir už 3 500 - 5 000€/m2, Neringoje ir nuo 5 000€/m2, o Ispanijoje arčiau jūros ir nuo 1 500€/m2.

Apleisti miestai vaiduokliai Ispanijoje, toliau negu turistinė s vietos:

Apleisti Ispanijos miestai

Bet, yra ir minusų. Ir mums gyvenantiems Lietuvoje gali atrodyti perdaug apribojimų.

Pagrindinis minusas - mokesčiai:

  • 10% PVM. Jis yra taikomas naujam perkamam NT.
  • 6-11% IPT naudoto NT perleidimo/pirkimo mokestis. Jis skiriasi nuo regiono.
  • Metinis NT mokestis. Jis Lietuvoje apmokestinamas nuo 150 000€, Ispanijoje nuo 0€, kitaip visas jis vertinamas. Be to perkant NT Ispanijoje notaras atižvelgs, ar jis sumokėtas per 3 metus.
  • 0.2 - 2% notaro ir registro mokestis.
  • 2% jeigu imama hipoteka
  • 3-6% NT brokeriui keliaus, įprastai 4-5%, kai pas mus Lietuvoje 2-3.

Barselonos reguliuojamos nuomos zonos:

Ispanijos nuomos rinka - kaikur reguliuojama rinka

Didžiuosiuose miestuose, ypač turistinėse, kur trumpalaikė nuoma labai populiari nesenai atsirado reguliacijos. Jos apima netiktais kainą, bet ir leidimus art tu gali nuomoti. Reguliuoti pradėta dėl to, kad jaunimas ar kiti ispanai galėtų "išgyventi". Jaunimas kuris gyvena pas tėvus ir vėlai tuokiasi yra nauja norma ir realybė. O trumpalaikė nuoma kelia labai kainas, todėl nuspręsta reguliuoti ypač pvz. Barcelonoje. Dar daug kur Ispanijoje nėra to, bet jau yra šis niuansas.

Duosiu vieną pavyzdį Barcelonoje. Barcelonoje jau 4 metai kai nėra išduodami nauji nuomos leidimai/licensijos. Dėl to esamų NT objektų su nuomos licensijomis kainos išaugo. Standartiškai ugtelėjo 100 000€ objektui. Nes perpirkęs galėsi jį toliau nuomoti. Girdėjau, kad Las Palmas/Ibizoje tas pats yra.

Nuomos graža - pliusas

Nuomos graža 2019 metais vidutiniškai buvo didesnė negu vidutinė Vilniuje 1-2%, o tas yra gana neblogai, kai Vilniuje gali pasiekti ~4-5%.

Aplamai manau kad mes aplenkėme Ispaniją, ir jeigu nebus didelių kataklizmų pasaulyje Ispanija atkartos mūsų augimą, todėl tikėtina nevėlu dar investuoti, nes iki 2019m. vidutiniškai būstas brango 3%, 2020-2021 6%. O ne 20% kaip Lietuvoje, tai dėl infliacijos dar turėtų neblogai augti inertiškai ir Ispanijoje.

1 Comment

  1. Hello World! https://cx51gb.com?hs=8b3aa567bf59fd1896326d63387a1b09&

    rvohlg

    1 year ago

GlobRock © 2020