GlobRock

Finansinės nepriklausomybės link

Lovecraft

Apie "De-Fi" trumpai

Šiandien pabandysiu papasakoti tema kas yra decentralizuoti finansai arba trumpai „DeFi“. Jei domėjotes kripto valiutomis, jau žinote, kad „Bitcoin“ yra pinigų forma, kurios nekontroliuoja joks centrinis bankas ar vyriausybė. Jį galima perduoti bet kam, iš bet kurio pasaulio vietos be banko ar finansų įstaigos poreikio. „Bitcoin“ yra decentralizuotas.

Pats pinigų pervedimas yra tik pirmasis iš daugelio finansinės sistemos elementų. Be pinigų siuntimo vienas kitam, dar šiandien naudojame įvairias kitas paslaugas. Pavyzdžiui: paskolos, taupymas, draudimas ir vertybinių popierių rinkos, tai yra paslaugos, kurios yra pagrįstos pinigais ir kartu kuria mūsų finansų sistemą. Šiandien mūsų finansų sistema ir visos šios paslaugos yra centralizuotos. Bankai, vertybinių popierių rinkos, draudimo bendrovės ir kitos finansinės institucijos turi atsakingą asmenį, nesvarbu, ar tai įmonė, ar asmuo, kuris kontroliuoja ir siūlo šias paslaugas. Ši centralizuota finansų sistema arba, trumpai tariant, „CeFi“, turi keletą pavojų - netinkamas valdymas, sukčiavimas, prastą priėjimą.

Bet kas būtų, jei mes galėtume decentralizuoti visą finansų sistemą kaip ir tą patį būdą, kaip Bitcoin decentralizavo pinigus? Būtent tai ir yra „DeFi“.

„DeFi“ yra terminas, vartojamas finansinėms paslaugoms, neturinčioms centrinės valdžios ar atsakingo asmens. Naudodami decentralizuotus pinigus, kaip kriptovaliutos, kurie gali būti užprogramuoti automatizuotai veiklai, galime kurti biržas, skolinimo paslaugas, draudimo bendroves ir kitas organizacijas, kurios neturi savininko ir kurių niekas nekontroliuoja.

Norint sukurti decentralizuotą finansinę sistemą, pirmiausia reikia infrastruktūros, skirtos kurti ir vykdyti decentralizuotas paslaugas. Ir čia ateina Ethereum. „Ethereum“ yra kaip platforma, leidžianti rašyti decentralizuotas programas, taip pat žinomas kaip „Dapps“. Naudodami Ethereum'ą galime parašyti automatizuotą kodą/paprogramę/programą programoje, dar pažodžiui verčiant iš anglų "išmaniosiomis sutartimis", kurios valdo bet kokią norimą sukurti finansinę paslaugą, decentralizuotai. Tai reiškia, kad mes nustatome taisykles, kaip tam tikra paslauga veiks, ir įdiegę šias taisykles „Ethereum“ tinkle, jų nebekontroliuojame - jos yra nekintamos. Taip yra dėl to, kad jau pasidalinus su kitais parašytas programas ir jų taisyklėmis, jas pakeitus tu busi nesuprastas kitų.

Pažvekime į keletą DeFi suteikiančias finansines galimybes:

Stablecoin'ai ir DAI

Pirmas dalykas, kurio reikia bet kuriai finansų sistemai, yra pinigai. Galbūt pirmoje vietoje decentralizuotoje platformoje pastatytume Bitcoiną kaip pinigų pakaitalą. Bet bitcoinas nors yra decentralizuotas, bet jis jau suprogramuotas, jo papildomai nebepatobulinsime, o su „Ethereum“ galime tai padaryti, nes kaip minėjau galime jame papildomai rašyti savo programas. Ethereum yra suderinamas su programavimu, tačiau jo vertė taip pat yra kintanti. Jei norime sukurti patikimas finansines paslaugas, kuriomis žmonės norės naudotis, mums reikės stabilos valiutos, kad galėtume veikti šioje sistemoje ir čia atsiranda "stablecoins". Stablecoin'ai yra kriptovaliutos, susietos su realaus pasaulio turtu, pavyzdžiui su JAV dolerio verte. Gal vėliau apie tai aprašysiu plačiau.

„DeFi“ tikslui įprastai naudojami stablecoin'ai, kurie nėra laikomi „fiat“ valiuta, nes tiesiogiai nereguliuojami valstybių valdžios. Ir čia prasideda trumpinys DAI. DAI yra decentralizuota kriptovaliuta, susieta su pvz. JAV dolerio verte, o tai reiškia, kad viena DAI lygi vienam JAV doleriui. Skirtingai nuo kitų populiarių tradicinių coinų, vertę tiesiogiai palaiko JAV dolerio atsargos, kurią galima viešai matyti „Ethereum“ blokų grandinėje. 

Kadangi DAI turi tam tikrą stabilumo pagrindą, net jei etheriumo kaina taps nepastovi, apyvartoje esančio DAI vertė greičiausiai bus ta pati. Iš esmės DAI stablecoinai taip pat ta pati programuojama dalis „Ethereum“ platformoje. Tai leidžia su DAI pinigų forma, kurtis kitoms „DeFi“ paslaugoms. Kai decentralizuotoje finansų sistemoje yra stabilių decentralizuotų pinigų, laikas sukurti papildomas įprastas paslaugas iš centralizuotų sistemų.

Decentralizuoti mainai, DEX:

Pirmasis naudojimo atvejis, kurį aptarsime, yra decentralizuoti mainai arba trumpai DEX. DEX veikia pagal tam tikras taisyklių rinkinius arba išmaniąsias sutartis, leidžiančias vartotojams pirkti, parduoti ar prekiauti kriptovaliutomis. Kaip ir DAI, jie taip pat gyvena Ethereumo platformoje, o tai reiškia, kad jie veikia be centrinės valdžios. Kai prekiaujate DEX, nėra mainų operatoriaus, nėra registracijų, nėra asmens tapatybės patvirtinimo ar pašalinimo mokesčių. Vietoj to, "išmaniosios sutartys"(Etheriumo paprogramės) vykdo taisykles, vykdo sandorius ir prireikus saugiai tvarko lėšas. Be to, priešingai nei centralizuota birža, prieš vykdant prekybą, dažnai nereikia tam tikro pinigų kiekio pervesti į biržos sąskaitą.

Tačiau decentralizuotų finansinių paslaugų spektras tuo neapsiriboja. Pereikime prie decentralizuotų pinigų rinkų - paslaugų, kurios sujungia skolininkus su skolintojus. Tai reiškia, kad galite paskolinti savo kriptografiją ir uždirbti už ją palūkanas. Arba atvirkščiai galbūt jums reikia šiek tiek pinigų, todėl skolinatės, tačiau vienintelės jūsų turimos lėšos yra kriptovaliutos. Tokiu atveju galite įkeisti savo kriptografiją kaip užstatą ir skolintis. Dažniausiai manau skolinimasi, kad uždirbti ant "marginų".

Yra „Compound“ platforma, kuri automatiškai sujungia skolintojus su skolininkais, vykdo paskolų sąlygas ir paskirsto palūkanas. Palūkanų už kriptovaliutas uždirbimo procesas pastaruoju metu tapo itin populiarus, todėl atsirado „yield farming“ terminas, skirtas įdarbinti kriptovaliutas, tuo pačiu siekiant gauti kuo daugiau grąžos.

Decentralizuotas draudimas:

Taigi aptarėme decentralizuotų stablecoin'us, decentralizuotų biržų ir decentralizuotų pinigų rinkas. Kaip dėl decentralizuoto draudimo? Gi JAV tokie dalykai labai populiarūs. Visi šie nauji finansiniai produktai, kuriuos aptarėme kelia tam tikrą riziką, tad kodėl gi ne sukūrus paslaugą, kuri draudžia mano lėšas tuo atveju, jei kas nors negerai? Todėl tam yra sukurtas decentralizuotas draudimas, kitaip decentralizuota platforma, jungiančia žmones, norinčius mokėti už draudimą, su žmonėmis, kurie nori juos drausti už įmoką, o viskas vyksta autonomiškai be jokios draudimo bendrovės ar agento viduryje.

Rizikos

„DeFi“ paslaugos veikia kartu, todėl galima derinti įvairias paslaugas, kad būtų sukurtos naujos ir įdomios galimybės. Tačiau taip pat yra keletas rizikų, apie kurias turėtumėte žinoti. Svarbiausia rizika yra ta, kad „DeFi“ vis dar yra kūdikystės stadijoje, o tai reiškia, kad viskas gali sugriūti. Pvz.: anksčiau buvo sukurti panašūs finansiniai instrumentai, o įsilaužėliai rado būdų, kaip panaudoti esamas spragas norint pavogti pinigus. Jei nuspręsite išbandyti bet kurią iš esamų „DeFi“ paslaugų, būtinai atlikite tai su pinigų suma, kurią galite sau leisti prarasti, jei kas nors nepavyktų. Be to, turėtumėte prisiminti, kad sistema yra decentralizuota. Tai reiškia, kad kai kurios paslaugos gali būti iš dalies decentralizuotos, tačiau vis tiek išlaikomi kai kurie centralizuoti aspektai, kaip centralizuotame pasaulyje, o tai vėl gali suveikti kaip achilo kulnas ateityje.

Apibendrinant

Prieš investuodami į DeFi, svarbu tiksliai suprasti, kaip produktas ar paslauga veikia, kad galėtumėte žinoti apie iškilusias problemas. Apibendrinant, atrodo, kad DeFi revoliucija pasiekė ankstyvą įsisavinimo etapą, o ateinantys metai parodys, ar jai pavyks įveikti prarają į pagrindinį finansų pasaulį, kaip tai daro Bitcoinas.

Decentralizuota finansų sistema gali būti naudinga didžiulei gyventojų daliai, kuri šiuo metu neturi gero pasirinkimo centralizuotose finansiniuose instrumentuose.

Vėliau manau parašysiu plačiau, nes nepaminėjau: Tether, AUM, Aave...

Tikuosi, kad jau supratote, kas yra „DeFi“ - technologija skirta įvairioms decentralizuotoms finansinėms paslaugoms, kuriomis siekiama pakeisti dabartinę mūsų centralizuotą finansų sistemą.

37 Comments

  1. eseridufui

    http://slkjfdf.net/ - Oqicioum <a href="http://slkjfdf.net/">Adocakojr</a> awp.ywwb.globrock.xyz.bor.ls http://slkjfdf.net/

    1 year ago
  2. otadomeboyih

    http://slkjfdf.net/ - Urenbiz <a href="http://slkjfdf.net/">Eujaluxlo</a> fof.ocfo.globrock.xyz.gnb.bk http://slkjfdf.net/

    1 year ago
  3. okiloyiril

    http://slkjfdf.net/ - Qowekuhu <a href="http://slkjfdf.net/">Opufazep</a> dsb.zdie.globrock.xyz.uar.bz http://slkjfdf.net/

    1 year ago

GlobRock © 2020