Bitcoin, kirptovaliutos.

Dažnai pirkdami/parduodami bitcoiną ar kitas kripto valiutas, pagal vmi gali būti skaitomi, kad esame spekuliantai, todėl pagal šią logiką turėtume išsiimti IV. Be to aš galvojau, kad keičiant bitcoiną į kokį stablecoiną, bus išvengiama konvertacija į tikrus eurus, tuo pačiu VMI netraktuos kaip pinigų išsigrįninimo (pardavimo). Tačiau mano klaida, VMI bitcoino konvertavimą į kokį kitą coiną (kriptovaliutą) traktuoja visviena, kad įvyksta bitcoino pardavimas (kurio vertę galima pamatuoti eurais) ir kažko įsigijimas. Tad jeigu bitcoiną pardavei su pliusu turėsi susimokėti GPM'ą*.
Kriptovaliutos yra skaitomas, kaip kitas turtas. Todėl jam galioja 2 500€ pajamų lengvata. Todėl "spekulioti" iki 2 5000€ per metus galima ir už tai nereikės susimokėti. Tiktais vėlgi tai turi būti vienkartiniai pasižaidimai, kad VMI netraktuotu tai kaip IV veikla.
Todėl kogero vienų geriausių strategijų dabar būtų, pirkti ir laikyti. O jei spekuliuoti, tai iki 25000€ ir pavienėmis operacijomis.
Kitas turtas VMI deklaracijoje yra žymimas kaip 13 kodu.
Jeigu netūrėsi pagrindžinčių dokumentų, screenshotų, kad už kažkiek įsigyjai kriptovaliutos eurais ar panaša valiuta, tai VMI skaitys, jog įsigyjai nemokamai!

Auksas
Jeigu perkama aukso ETF ir panašūs vertybiniai popieriai, tai bus taikomas vertybinių popierių apmokestinimo principas.
Viršijus VP pajamoms 500€, turėsi mokėti GPM'ą.
Todėl norint išvengti tuo, rekomenduočiau pirkti/parduoti fizinį auksą, nes jis jau yra skaitomas kaip fizinis turtas, kuriam yra steikiamos didesnės lengvatos.
Pirkti/parduoti auksą, mano manymų, geriausiai dabar GoldAvenue platformoje, nes čia auksas šiek tiek pigesnis negu Lietuvos vieno geriausio aukso tekėjo - Florinus.

Kiti privalumai:
- Yra prekiaujama tiesiai iš aukso oficialų platintojų.
- Nėra taikomas fizinio aukso laikymo mokestis iki ~13000€.
- Pardavimas bus tai pačiai platformai ~-1% mažesnis negu to pačio produkto realaus laiko įsigyjimo kaina. Tai palyginus su kitomis platformomis visai neblogai.
- Susimokėjus už kurjierį kelioliką eurų, gali fiziškai atsisiųsti auksą.

2x
Ar norėtumėte 500€, 25000€ limitą padvigubinti?
Tai įmonoma, legaliai. Tiesiog jums reikia būti vedusiu, turėti antrąją pusę.
Tada tai skaitomas investavimas kaip bendras ūkis, bendra ekonominė veikla, todėl limitai dvigubėja.

Vertybiniai popieriai

Jeigu prekiaujama sakykime per SEB'ą, SEB'as mėgsta VMI pateikti ne visai teisingą informaciją, ty nurodo IV turto kodą (12) deklaracijoje, nors turėtų būti (11) ir iš to mes galėtume pasinaudoti 500€ lengvata. Taip pat kartais nepateikia išlaidų ataskaitų. Taigi pasitikrinkite deklaracijas, gali būti, kad jūs nuo to sumokėjot perdaug mokesčių!

Kiti bakai irgi nesnaudžia blogąją prasme. Sukrentant duomenims automatiškai parenkama, jog netaikoma lengvata.
Iš Swedbank parduotas buvo fondas, o Luminore Investor ETF. Abu sukritę deklaracijoje ir parinkta "netaikoma" lengvata opcija. Nors pagal logiką juk turėtų 500€ pelno lengvata galioti. Tad tenka mums rankomis taisyti.
Taip pat šiuose portfeliuose Luminor, nei Swedbank nepateikė pirkimo kainos, nors fondai nebuvo sujunginėti. Tai pagal deklaraciją taip sumetė, lyg pirkta už 0 ir parduota viskas į 100% pelną.