GlobRock

Finansinės nepriklausomybės link

Lovecraft

Apie Monero kriptovaliutą ir jos suteikiamą privatumą

Monero - anonimiškesnė ​​decentralizuota kriptovaliuta, nei bitcoinas.
Kad būtų aiškiau, ką iš tikrųjų tai reiškia, pirmiausia išsiaiškinkime skirtumą tarp Monero siūlomo anonimiškumo ir Bitcoino pseudoanonimiškumo.

Monero pusėje reiškia tai, kad tu nenori, kad kiti matytų ką darai. Bitcoino pseudoanonimiškumo pusėje, tai reiškia, kad žmonės mato, ką tu darai, jie tik nežino tavo tapatybės.
Pavyzdžiui, Monero anonimiškumas būtų tada, kai užrakini durys į privačią erdvę, nes nori išlaikyti paslaptyje kas ten vyksta su tavo draugu/drauge... Bitcoino pseudoanonimiškumas yra tada, kai vaikštai viešojoje erdvėje užsidengęs veidą ir susitinki ten savo draugę/draugą, kuris irgi nėra atpažįstamas, kiti tavo tapatybės neatskleis. Bet vienu atvėju jus susimatote uždaroje vietoje kitu atvėju atviroje, atviroje matosi ką veikiate. Na taip grubiai stengiuosi apibrėžti Monero ir Bitcoino blockchain (bloko grandinių/apskaitos) veikimą.
Taigi bitcoinas, tai tikrai nėra toks privatus, o pseudoanonimiškas. Tavo tapatybė nematoma, bet tavo veiksmai matomi ir iš jų galima, jei duodi pakankamai užuominų nustatyti tave. Bitcoino blokų grandinė blockchain yra visiškai vieša ir visas operacijas gali peržiūrėti bet kas žiniatinklyje. Jei norite išsaugoti savo privatumą Bitcoin'e, turėsite naudoti tokį dalyką kaip "operacijų maišytuvus", VPN ir ar kokius kitus metodus.
Bitcoino blockchain'as rodo kiek buvo išsiųsta bitcoinų, iš kurio adreso ir kada. Taigi Bitcoin yra "beveik anoniminis" (gi juk jis nerodo jūsų asmens kodo), bet jeigu jūs esate kriptovalitų keitykloje atskleidęs savo tapatybę, kuri yra susieta su jūsų keityklos pinigine, tai per blockchain'ą galime matyti kokios operacijos yra vykdomos. O tas domina didelias korpuracijas, šalių saugumus ir pan. Monero siekia būti anonomiškesnė ​​kriptovaliuta, kad neatskleistų kas, kiek, kam, siunčia. Sandoriai su monero blockchainu yra neatsekami ir nesusiję, taigi negalima pasakyti iš kur jie atsirado, kaip bitcoino atveju.

Gali kilti klausimas, kam iš tikrųjų reikalinga anoniminė/privati ​​kriptovaliuta? Ar tai ne tik nusikaltėliams?
Na, nusikalstama veikla gali gauti daug naudos iš šios kriptovaliutos, bet ir kiti naudoja, kurie nori būti labiau privatūs, kas nepavyktų tokio lygio pasiekti su bitcoinu.

Su dideliu duomenų kiekiu blockchain'e (blokų grandinės), tokiose kriptovaliutose kaip Bitcoinas ir Ethereumas, jau tampa lengviau nustatyti pagal transakcijas, šių kriptovaliutų transakcijų modelius ir taip susieti su realiais žmonėmis. Taip pat pagal matomus pinigų transakcijų/pinigų srauto modelius galima matyti elgesį apie tos kriptovaliutos vartotojus ir galimai manipuliuoti rinka.
Taigi, jei nemėgstate kompanijų, kurie analizuoja blockchaine jūsų duomenis, kad suprastų tavo elgesį ar pirkimo modelius, galite apsvarstyti galimybę naudoti privačia ​​kriptovaliuta, kaip Monero.

Be to, bitcoino visose piniginėse pinigų balansai yra visiškai matomi. Jeigu kas žino jūsų tapaybę susieta su bitcoin piniginę, galite būti užpulti jei turite didelį kiekį Bitcoinų. 
Kitas dalykas, į kurį reikia atsižvelgti yra rinkos prognozavimas. Jei žinau tam tikrus adresus, kurie priklauso kažkuriai grupei ar kriptovaliutų keityklai, aš galiu visa tai stebėti, asnalizuoti, kokios operacijos daromos, tai jei esu galingas kaip pvz Kinijos, Rusijos vyriausybė, galiu bandyti tuom manipuliuoti. Gal tą patį yra pajėgus daryti Elonas Muskas, j.Bezosas ar kiti?
Tobuloje rinkoje tokių spragų nebūtų. Tačiau, Bitcoine galite atsekti kiekvieną transakciją atgal, net iki to laiko, kai blockchaine buvo pirmą kartą įvykdytas bitcoino miningo (kasybos) atlygis, kuris yra žinomas kaip "Coinbase" sandoris.
Taigi, jei kur nors bitcoino transakcija buvo naudojama neteisėtai veiklai, teisėsaugos agentūros atsekdamos pagal transakcijas, gali atsekti tave ir pasibelsti į tavo duris. Nors visa tai kol kas yra teorija, tai gali atsitikti kadangi bitcoino blockchainas yra 100% atsekamas/narpliojamas. Šią blockchaino ypatybę sprendžia tokia kriptovaliuta kaip „Monero“. 

Koks skirtumas tarp Monero ir kitų anonimiškų kriptovaliutų kaip Dashas ar Zcashas?
Kitos kriptovaliutos, kaip Dashas ir Zcashas gali pasiūlyti galimybę atlikti privačius sandorius, Monero visi sandoriai yra privatūs be išimčių.
Monero, esperanto kalba reiškiantis „moneta“, ji prasidėjo nuo 2014 m. „Bytecoin“. Monero blockchaino protokolas sudaro 3, kaip ir kitų kriptovaliutų dalys: siuntėjas, gavėjas, ir atsiųsta suma.

Pažiūrėkime, kaip tai daroma kiekvienai daliai.
Norėdama užmaskuoti siuntėjo tapatybę, Monero naudoja "žiedinius" parašus. Kai žmogus vykdo Monero transakciją, jo Monero piniginės parašas derinamas su praeities parašais iš Monero blokų grandinės. Taip veikia tarnsakcijų maskavimas ir taip faktiškai neįmanoma pašaliniam stebėtojui nustatyti, kas faktiškai išsiuntė sandorį. Siunčiama suma yra užmaskuojama angliškai "ringCT" metodu. Nesileisiu į techninį aspektą kaip veikia ringCT, nes man pačiam kol kas neaišku, bet pakanka pasakyti, užuot rodžius faktinę siunčiama suma, vartotojas perduoda tik mažą atsitiktinai matomą informacija. Šios informacijos pakanka patikrinti ar siunčiama suma yra neklastojama Monero blockchaine, išlaikant faktinę sumą privačia. Ir galiausiai, norima paslėpti gavėją.

Viešas Monero įrašas yra 95 simbolių eilutė, kuris prasideda 4. Tačiau kai siunčiamos lėšos tuo adresu, lėšos iš tikrųjų siunčiamos kitu adresu. Pavyzdžiui, jei aš esu gavėjas, lėšos siunčiamos vienkartiniu slaptu adresu, kad gaunama iš mano viešo kreipimosi. Tai sukuria atskirtį tarp mano viešo kreipimosi ir man siųstų pinigų, taigi niekas negali žinoti realios info. Tik gavėjo privatus raktas žino, kad jis gali išleisti lėšas iš to karto slapto adreso ir kiekvieną kartą paleidžiama „Monero“ piniginė jis nuskaitys „blockchain“ adresams, kuriuos ji gali išleisti siekiant sužinoti tikrąjį balansą.

Nors visi sandorių duomenys gali būti užmaskuoti, siuntėjo IP adresą vis dar galima sekti. Štai kodėl yra viena papildoma funkcija, Monero naudojimo gairėse - "Kovri".
Kovri nukreipia jūsų sandorį per kelis virtualius mazgus, kad jūsų IP adresas taip pat būtų maskuojamas. Kovri dar nėra pilnai integruota su Monero, bet aktyviai tai vystoma integracija. Taigi, jūs turite visiškai privačią ​​kriptovaliuta, kuri slepia siuntėjo adresą ir IP, siunčiama suma ir gavėjo adresą.

Dabar pakalbėkime šiek tiek Monero XMR.

XMR panašus į bitcoiną, XMR kasamas per kompiuterius, kad spręsti sudėtingas matematikos problemas, taip pat žinomas kaip kasimo įrodymais. Tačiau algoritmas, naudojamas XMR išgauti, vadinamas "CryptoNight“, yra visiškai kitoks nei SHA-256 algoritmas naudojamas kasant Bitcoiną. CryptoNight yra nepanašus į ASIC algoritmą. Tai duoda tai, kad jūs negalėsite išgauti daugiau XMR jei turite galingesnį kompiuterį. Net turėdamas GPU, jūsų kasybos pranašumas nebus toks reikšmingas, koks būtų su bitkoinu. Todėl XMR kasybai galima naudoti asmeninį kompiuterį, kas yra visiškai priešinga su populiaresnėmis kriptovaliutomis, kaip bitcoinas ar ethereumas. Kadangi CryptoNight leidžia kasti asmeniniais kompiuteriais Monerą, tai greitai tapo labai populiariu tai išgavinėti per svetinių lankytojų naršyklės kasybai naudojant javascriptą. Atliekama kasyba per naršyklę, kai lankotės svetainėje, svetainė naudoja jūsų kompiuterio procesorių fone, kol lankotės svetainėje. Be to, skirtingai nei bitcoinas, kuris turi tik 21 mln. savo monetų, čia nėra jokių apribojimų, kiek XMR galima pagaminti. Kiekvieną kartą išduodamas naujas XMR kasamas blokas, vidutiniškai kas 2 minutes. Faktinis atlygis skiriasi ir laikui bėgant mažėja. Iki 2022 m. Gegužės 31 d. Apyvartoje bus 18,4 mln. XMR ir atlygio dydis bus fiksuotas paskirstant 0,6 XMR su kiekvienu nauju bloku.

1 Comment

  1. Hello World! https://ayr8qv.com?hs=bb2af8650a0088dc036ccc304c9e5537&

    fj2xdn

    1 year ago

GlobRock © 2020